V Mojtíne si pripomenuli 280. výročie narodenia „večného vojaka" 
Cisárske výhody využíval Ladislav Škultéty Gábriš.

27.06.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Je dôležité pripomínať si pamiatku a odkaz nášho najvýznamnejšieho rodáka Ladislava Škultétyho Gábriša, cisárskeho „večného vojaka“, ktorý v habsburskej armáde slúžil viac ako 80 rokov. Počas pietneho aktu pri príležitosti 280. výročia narodenia najdlhšie slúžiaceho vojaka to v stredu aj za prítomnosti predstaviteľov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) povedal starosta Mojtína František Staňo. 

Ladislav Škultéty Gábriš vojenčil v armádach štyroch cisárov, v habsburskej uniforme prežil 22 vojen a bojoval na 256 bojiskách. Sudičky mu dali do vienka ochranu na celý život, v armáde slúžil neuveriteľných 81 rokov. Za bojové zásluhy bol vyznamenaný striebornou Medailou za hrdinstvo a Armádnym krížom, ktorý nazývali aj Delový kríž, pretože ho odlievali z ukoristených nepriateľských diel,“ priblížil Staňo.

Ako dodal, najväčšej pocty sa dožil šesť rokov pred smrťou, keď si ho ako 87-ročného zástavníka všimol počas prehliadky vo Viedni cisár František II. Ponúkol mu povýšenie na dôstojníka a odchod na odpočinok. Škultéty Gábriš odmietol a vyslovil želanie, aby mohol zostať zástavníkom až do smrti. Cisár mu vyhovel a pridal mu k žoldu 100 zlatých ročne. Ladislav Škultéty Gábriš posielal peniaze zo žoldu rodnej dedine, kde za ne postavili kostol a školu.  

 

                            

„Vzdelanie bolo preňho dôležité, sám ovládal slovenčinu, maďarčinu, nemčinu a latinčinu, naučil sa aj po francúzsky a jeho želaním bolo, aby jeho rodáci nemuseli chodiť do sveta negramotní, ako musel ísť on,“ doplnil starosta s tým, že rodnej obci venoval postupne až 30.000 zlatých.

Cisárske výhody využíval Ladislav Škultéty Gábriš až do 19. augusta 1831, kedy zomrel v poľnom lazarete pri malej dedinke Svätý Mikuláš, dnes súčasť mesta Arad v Rumunsku. Mal 93 rokov. Jeho telesné pozostatky previezli po takmer 200 rokoch z Rumunska do rodnej obce 27. júna 2013. 

Odkaz Ladislava Škultétyho Gábriša si v OS SR ctia dodnes. Ako pre TASR povedal hlavný poddôstojník OS SR Vladimír Beluš, v roku 2007 udelil prezident Slovenskej republiky Poddôstojníckej akadémii OS SR v Martine čestný názov Akadémia Ladislava Škultétyho Gábriša. 

„Od prechodu na profesionálnu armádu v roku 2005 sme vytvárali mnoho nových dokumentov. V nich sú zahrnuté aj významné poddôstojnícke osobnosti, ktoré sa nejakým spôsobom pričinili o to, aby sme si uctievali ich tradície. Pamiatku Škultétyho Gábriša, rovnako ako aj ďalších osobností, ktoré sa zapísali do histórie, si pripomíname aj v rámci výučby poddôstojníkov,“ doplnil Beluš. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

24. – 26. mája - Svätourbanské zoborské slávnosti

Nitra, priestranstvo pri penzióne Artin

24. – 26. mája - Šaffova ostroha

prehliadka sólistov tanečníkov v ľudovom tanci Dlhé Klčovo

25. – 26. mája - Rytiersky festival Rotenstein

Častá, hrad Červený Kameň